5 Eylül 2010 Pazar

Özgürlük

Orwell'a göre özgürlük, yazıyla ilintilidir ve özgürlüğü yok etmek isteyen bürokratlar kötü konuşur, kötü yazarlar; anlamın bütün anlamın kaybolduğu cümlerlere sığınırlar. Günün siyasi durumuyla gayet iyi uyuştuğu görülmektedir.

Turgay Urgur'a göre özgürlük O'nu tanımaya başlamakla başlar. İnsan O'nu tanımadığı zamanlar kendisinin, duyguların, beklentilerin, sosyal çevrenin, düşüncelerinin kölesi olur. Sadece kölesi olmakla kalmaz bir de maskarası olur. Beklenti ve arzularının cevabını hiç bir zaman tam olarak alamayacağını anladığı zaman ise herşeyi inkar ve red etmeye başlar. Ulaşamayacağı güzellikleri inkar ile yok etmeye çalışır.

Ne yazık ki mimsiz medeniyet bize Tv reklamlarındaki özgür kızın dünyası gibi çizgi film bir avuntuyu bizlere özgürlük olarak yedirtmeye çalışıyor. Özgürlük nisyan ve isyan demek olmamalı. Nasıl ki ! Özgürlük başkalarının hakkına girdiğinde  bitiyor diye tanımalanıyorsa İlahi emir ve yasaklarının dışına çıktığında da artık onun özgürlük değilde başka bir şey olduğu anlaşılmalı. Kavramlar bizde nasıl tanımlanır, tanımlarken kullanılacak background, besleneceği havuz çok önemlidir.

Turgay Urgur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...