21 Ağustos 2010 Cumartesi

Şefkat

Şefkat


Şefkatle yaklaşmak insanlara ne güzel. Şefkat çoğu zaman aşk ile yaklaşmaktan bile tesirli oluyor. Çünkü insan şefkat ile insan karşısındakinin alaka duyduğu daha nice şeyleri de hissiyat kanatlarının altına alıyor. Şefkat ile yaklaşımda terk etmenin, kızmanın, ayrılmanın yeri yok. Şefkat eden katlanıyor, koruyor. Belki de her şeyden önemlisi karşılık beklemiyor. Karşılık beklenmeyen bir yaklaşım da netice itibariye süreklilik ve tutarlılık arz ediyor. İlginç değil mi? Aşina olduğumuz kavramların farklı alternatifleri olduğunu görmek. Yalın bir aşk ile insanlara yaklaşmanın yanında; şefkat ile yaklaşmayı da öğrenmek. Lakin şefkat ile yaklaşmak biraz zahmetli demeyeyim de içeriğinin irdelenmesi gereken bir mefhum. Kısaca içi boş değil demek istiyorum.

Ayrım

Sosyal hayatın ve insanların şu zamanda normal bir süreç dışında, ne yazık ki zorlanarak ve sıkıntılı ilerlediğini görmekteyiz. Çoğu insan iç dünyasının soru ve sorunlarına cevap bulamıyor. Gerçek mahiyetinin nedenlerini bilmeyen bizler, bizler için en az önemli olması gerekenlerin peşinden olan hırsımız, inadımız, gayretimiz ile koşmaktayız. Lakin ardından koştuklarımız asıl layık olduğumuz mevkilerin yanında neredeyse hiç hükmünde. Bitecek olan her şey bizim açımızdan hak ettiğinden fazla değer almamalı. Ayrımı iyi yapmalıyız. Bu insanın kendisini hayattan soyutlaması demek değildir. İnsan kendisine verilen çalışma azmi, hırs, istek ve diğer güzel hasletleri gerektiği yerlere gerektiği ölçülerde dağıtılmalı. Hayatımıza ait olan unsurların önem sırasını yeniden göz geçirmeliyiz.



Dar Zaman, Geniş Zaman



Karanlık bir geçmiş ve bilinmeyen bir gelecek arasında sıkışmış bir zaman diliminden hayata, çevremize ve kendimize bakmak; sonsuz bir hayat sürecinden ve perspektifinden bakabilmenin yanında ne kadar değersizdir. Birinci bakış insanı sürekli karamsarlığa, çevresi ile çatışmaya iter. Yapmış olduğu mücadele bir süre sonra en nihayetinde bitecek bir hayat endişesinin bunalımında kaybolur gider. Diğeri ise insanın günlük, geçici problemlerle uğraşmasından ziyade gerçek kıymetini bulmasını sağlar. Kardeşlik, yüksek ahlak, paylaşım gibi yüksek değerleri kazandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...