23 Şubat 2016 Salı

Kadını anlamak


Kadını anlamak; kafada gelir-gider dengesi kurmaya çalışmaktan öte mahiyet ile ilgilenmektir. Bu yüzden kadının ikramı büyüktür ve hesapsızdır. İşte bu yüzden kadının kurduğu sofra bereketlidir, çeşitlidir ve lezzetlidir. Komşusunun açlığını ilk kadın fark eder. Kadın için doyurmak doymaktan önce gelir. Sofrada herkes oturmuşken, gel-git yapan genelde kadınımızdır. Ekmek kadının elinden çıkarsa bir başkadır. Yufkanın inceliği aslında ruhun inciliğinden gelir. Ananın pişirdiği hasret gibi hep burunda tüter. Tüten her ocağın sıcaklığı tüm odaları sarar. Ana gitti mi; o koku da gider, o sıcaklık da gider.    

Kadını anlamak; zamanın ve mekânın dışındadır. Bundan dolayı onun yaptığı el işi incedir. Göze(bakmaya) değer. Sabır ile örülmüştür, nesnel dünya ile değil hayal ile canlanmıştır. İşte bu yüzden özlemi, umudu, hasreti ip ve boncuk ile sadece kadın anlatabilir. ‘El emeği, göz nuru.’ kadının yaptıklarına denir. Kadınların yaptığı el işi yine kendi buluşlarıyla zamanla birlikte değer kaybetmesin diye altın ile satılır. Elin yorduğu incecik ipleri göz hizaya sokar. 

Kadını anlamak; düz mantıktan, oldu-bittiden, sıradanlıktan çıkıp estetiği yakalamaktır. Bu yüzden kadının giydiği ve giydirdiği, kadının düzenlediği masa ve oda yani kısaca kadının yaptığı her iş hem göze hem de ruha hitap eder. İşte bu yüzden erkeğin aklını başından alan yine kadındır. Şiir kadına yazılır, güzel söz ona söylenir. 

Giysisinde koca bir kültürü taşıyan ve taçlandıran kadındır. Bahar gibi çiçekli fistan, ar gibi temiz beyaz eşarp, ilmik ilmik örülmüş yün kazak kadına yakışır.  

Cefa çekerken vefasından taviz vermeyen kadındır. Beklerken unutmayan, umudunu kurutmayan yine kadındır. Sancısına gülen, gerektiğinde sakınmadan canını verebilen öncelikle kadındır. Başkasını yaşatmak için ölebilen en kutsal varlık kadındır. Bu yüzden Çanakkale’de, Bosna’da, Türkmen dağında erkeğinin yanında kadın vardır. İşte bu yüzden kadının hayatla savaşı hiç bitmez ve ülkeler eğer sağlam kadınları varsa savaşları asıl o zaman kazanırlar. Şehit oğlunu, şehit kızını Rabbe yollarken tüm acıları içine gömen kadın; fırsatı ve imkanı olsa canını evladı için vermeye çoktan razıdır. Zaten evladının acısına dayanamayıp ölen yine kadındır. 


Kadını anlamak; cennetin tarifini almak gibidir. Temizlik, samimiyet, çalışkanlık, mahremiyet, ziynet, aşk en çok ona yakışır. İşte bu yüzden cenneti kazanmak kadını anlamaktan geçiyor.  

Kadını kıran secdeye varsa, zemzemle yıkansa ne olur? Rahman ve Rahim'in dünyadaki en güzel tecellisi kadındır. Bunu görmeyen insan olsa ne olur? 

Kadını anlamak için; Onbaşı Halide, Nazife Kadın, Yirik Fatma, Şerife Bacı, Nezahat Onbaşı, Nene Hatun, Tayyar Rahmiye ve tüm diğer kahraman kadınlarımızın hayatlarına bakmak yeterli olacaktır.


Vatanına hizmet eden her hayırlı evladın mayası annesinden gelir. Kadınımızı; şehidin şehadetinde, Kuranın dilden dile geçmesinde, peygamber sevgisiyle dolu yüreklerin ilk sesinde hep görürüz. Kadın görülmeyen emek, bilinmeyen sevgidir. Ömrünün sonuna kadar evladının acısıyla yaşayan tek varlık kadındır.   



Kadının korunmaya değil sevilmeye ihtiyacı vardır. Saygı duyulmaya ihtiyacı vardır. İçtimai hayatın ise kadının inceliğine, dürüstlüğüne, üretkenliğine ihtiyacı vardır. Bu bağlamda erkeğe düşen en büyük görevlerin başında kadınlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, onların fiziksel yüklerini almak geliyor. Kadınımız okumaya, araştırmaya ve kendisini geliştirmeye daha çok fırsat bulmalıdır. Nesillerin daha düzgün yetişmesinde kadınlarımızın doğal gücüne fazlasıyla ihtiyacımız var. Sokaklarda ziyan olan çocuklarımızı onlar kurtarabilir, idealist insanları ancak onlar yetiştirebilir. 



turgay urgur   

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Turgay Bey! Kadının estetik bakışı, merhameti, vefası... ancak bu kadar güzel anlatilabilirdi. Kutluyorum anlatımdaki başarın ve içtenliğin için.

TURGAY URGUR dedi ki...

Teşekkür ederim. Saygılarımla

Unknown dedi ki...

Turgay Bey kalemine kuvvet, Müthiş bir Turgay hoca kla
siği olmuş.

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...