28 Şubat 2016 Pazar

Konuşan İnsan



Bu yazı konuşmaya karşı değildir. Sadece boş konuşmaya taraftar değildir. Boş veya boşuna konuşmak son zamanın bulaşıcı hastalıklarındandır. BSN konu ile ilgili olarak; "Lafızperestlik bir hastalıktır ve hastalık olduğu bilinmeyen bir hastalıktır." der.

Çok konuşmak çok tekrar getirir. Tekrar bildiğini sandırır. Sanmak kendi başına bir kısır döngüdür.

Konuşan insan her yerdedir. Televizyonda, seminerde, toplantılarda, konferansta, kahvede, siyaset alanlarında yani çok insanın olduğu her yerdedir. Konuşan insanın tek aradığı ve ihtiyacı olan iyimser bir dinleyici kütlesidir. Yani olaya(konuşanın söylediklerine) her halükarda iyi bakmaya çalışan kütleye ihtiyacı vardır. Tüm değerler yitirililirken; kelimelerin ve manşetlerin büyüsüyle efsunlamış, saçma sapan haberlerle zihni lime lime edilmiş, sosyal medya ile makineye bağlanmış, şuurunu ve idrakini yitirmiş kütleye ihtiyacı vardır. Haberin videosunda 70 yaşında Türk anası: "Türkiye'nin Beyine söyleyin yardım göndersin" der. Konuşan insan(lar) ise bölgede oynanan oyunun tarifini yaparlar. Kitle değil, kütle. Konuşan insana göre dinleyici sessiz olmakla yükümlüdür. Konuşan insana göre ikinci bir konuşan olayın tüm tılsımını kaçırır.

Konuşan insanları dinleyen ne israfı ne de milli mücadeleri anlayabilir. Ne şehide ne de gençliğini alkol ve sefahette harcayan insanlara ağlayabilir. Konuşan insanları dinleyenler teselliyi tüketmekte, çareyi gözlerini kapatmakta ararlar.

Konuşan insan seri bir bilgi vericisidir. Buradaki verici televizyon ve radyo vericisi anlamındadır. Yani aslında 'başka yerde üretilen standart bilgiyi' kendi çevresine ve etki alanına yayımlamakla yükümlüdür. Trolün sözlük dışı anlamı şimdiki konuşan insan(lar)dır. Konuşan insanın beden dili (jest, mimik, kılık-kıyafet, jole) derdi vardır. Yoksa konuşmasını gerçekleştiremez.

Allah aşkına bu konuşan insanlar yeni ve iyi  ne söylüyor?

Konuşan insanları dinledikten sonra, vay be! Benim bunu öğrendiğim iyi oldu dediğiniz ne buldunuz? 'Neleri kaçırmışım?' dediniz mi?   1, 2, 3 saatten sonra beyniniz yeni bilgilerle kendinden geçti mi?

İhtiyacımız olan konuşan insanlar değildir. İhtiyacımız olan; bilim ile ilgili bilgiyi, yaşanabilen ahlakı, güzel olan sanatı başklarına anlatan insandır. İhtiyacımız olan çenesi değil, eli çalışanlardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...