27 Aralık 2012 Perşembe

Bilge İnsan



Etrafınızdaki bilge insanların kıymetini iyi bilin. Maksadım öğüt vermekten ziyade kendimle bir yüzleşmeden ibaret. Onların sayıları zaten çok az; onları bulunca onlarla olan zamanın kıymetini çok iyi bilmek gerekiyor.

Onların gücü çok fazladır. Sizi kendi varlığınızdan haberdar ediyorlar. Bir de bakıyorsunuz onları tanıdıktan sonraki hayatınız önceki hayatınıza göre çok farklıdır. Siyahlarınız beyaz olmuş, kırmızılarınız ilk defa belirginleşmiş, mavileriniz gökyüzüne ulaşmış ve siz belki de ilk defa hayatınızda renkleri fark etmişsiniz. Doğruların kişilerden kişiye değişebildiğini, yanlışların çok kolay düzeltilebildiğini ve yaşamın ne kadar değerli olduğunu anlamışsınız. Hayatın kısalığındaki sonsuzluğu, cehennemin içindeki cenneti, yokluğun varlığa olan hasretini yine onlarla görürsünüz.

Onların konuşmaları, gülmeleri, tebessümleri sadedir. İşte bu yüzden insan olmanın ulviliğini siz en güzel onlarda görürsünüz. Çünkü onlar size benzer, aslında benzemez ama bizi anladıkları için biz onları kendimize benzetiriz. Kendimize yakın hissederiz. Onlara karşı içimizde kendiliğinden oluşan ve büyüyen bir güven duygusu vardır. Bayrak, vatan ve Millet sevgisini siz ilk defa onlarla yaşarsınız.

Onların bilgileri şaşırtır sizleri. Cumhuriyet ile Osmanlı’nın iki can gibi neden ayrılamayacağını, Plato’dan  Şemse kadar geniş bir vizyonu, yakın doğudan uzak batıya farklı düşünceleri onlarla tanırsınız. Gaza gelip onlar gibi olmak istersiniz. Düşünmek var olmak olur. Ve zaman düşüncenin önünde diz çöker. Hayatın ilerlemesi size endişe ve korku değil ümit verir.

·          *    * 

Yaşamak dediğin üç- beş gönül dostu ile muhabbetten ibarettir.

·         *     *

Bir gün mutlaka keşkelerle dolu günlerimiz olacak. Keşkeleri yok etmek imkansız gibi ama insan bunları en az sayılara indirebilir. Siz de keşkelerinizin az olmasını istiyorsanız;

-Sevdiklerinize fazlasıyla zaman ayırın. Çocuklarınızla oyun oynayın, anneniz-babanızla sohbet edin.

-Gülün, güldürün.

-Sevdikleriniz için para harcayın.

-İnsanları suçlamayın, kırmayın. Oldukları gibi kabul edin. Değiştirmeye çalışmayın.

-Başkaları için yakınlarınızı üzmeyin.

-Duvarlar batar, halı kirlenir, yere dökülür, başkaları ne der diye hayatınızı sansürlemeyin. Çocuklarınızın hayatını hiç ama hiç sınırlamayın.

*   *    *

Bunlar sizi belki de bilge insan yapmaz ama mutlu edeceğinden eminim.

·          *   *

Turgay Urgur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...