15 Aralık 2012 Cumartesi

Neden hep muhalefette?


Keşke ülkemizde muhalefetin bir (moda tabiriyle) ekseni olsaydı.

Batıcı ise özgürlükler konusunda batılı gibi düşünebilse ve özgürlüğü sadece kendisi gibi olanlar için değil de herkes için isteyebilseydi. Çok savundukları muasır medeniyet için somut adımları ve gündemleri olsaydı.

Halkçı ise halkın genel eğilimleri ve saygı duydukları ile barışık olabilselerdi. İnsanların inançlarını espri malzemesi yapmasalardı.

·            *     *    *

Ekseni olmadığı için sürekli ya çatışma ya da kendisini izole etme halinde. Demokrasinin en önemli dinamiklerinden olan ‘çoğunluğa saygı duymak’ muhalefetin içine sindiremediği bir duruma dönüştü. Kendi tabanını sürekli tahrik etme isteği sadece ve sadece siyasal bir kısır döngüden başka bir şey getirmiyor. Bu yüzden öz-eleştiri yeteneğini çoktan yitirdiler. Yarın seçim olsa durum farklı olmaz. Veya 10 yıl sonra. Veya 2023’de.

·          *    *     *

Sonuç;

-          Sadece gündem muhalefeti seviyesinde kalıyor.

-          Orijinal fikir üretemiyor.

-          Geçmişten gelen alışkanlığı sürdürüyor. Geçmişini taklit ediyor.

-          Kendisini korumak için geçmişi kullanıyor. Geçmişiyle bir türlü yüzleşemiyor.

-           Yeni bir istikamet çizemiyor.

-          Toplumsal mutabakat ve empatiden uzak yaşıyor.

-          Tabularından kurtulamıyor.

·         *   *

Sözün kısası başarısız bir muhalefet denetimsiz iktidarlar getirecek. Sonuçta halkın isteklerinin yerine oligarşik ve lümpen muhalif azınlığın isteklerini koymak hiçbir zaman siyaset ilmi olarak kabul görmeyecek. Delil isteyenler muhalif partilerin son 20 yıldaki seçim verilerine baksın yeter.

T.Urgur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...