8 Mart 2011 Salı

Güncel


Duanız olmazsa ne ehemmiyetiniz var? manasındaki ayet insana Allah’ın neznindeki kıymetini gayet iyi bir şekilde özetliyor. Dua, kulluk ve ehemmiyet. Dua bir tazelenme vazifesi. İnsanın yeniden yine kendisine gelmesine bir vesile. Başka bir boyuttan bakarsak insanın kendisiyle, yaptıklarıyla ve yapacaklarıyla bir yüzleşme. Bu yüzleşmenin yüz kızartıcı olmaması en iyisidir. İnsan dua ile Yüce Yaratıcıya bir plan arz eder. Yüce Allah’ta bu planı Cemil ismi en iyi şekilde zamanı gelince kulunun hayatına uyarlar, eğer daha farklısı insan için iyi olacaksa onu devreye sokar. Zamanını da kendisi belirler ki uygun zamanda, uygun şartlarda ortaya çıksın. 

Çalışmalarda süreklilik çok önemlidir. Sürekli olmayan çalışmalar olsa olsa zaman kaybı olur. Ödev, test çözümü, kitap okuma, yazma çalışmaları, ders hakkındaki konuşmalar sürekli olduğu müddetçe bir sonuca ulaşabilir. İnsan bu süreçte öncelikle kendi durumunu görür, eksiklerini tespit eder ve kendisine bir yol çizer. Kendinize günlük, haftalık ve aylık programlar yapın ve bu programları hiçbir şekilde bozmayın/bozdurmayın.

Gündemi takip etmek size ayrı bir motivasyon aracı olacaktır. Günlük gazetelerden, haber programlarından ve kaliteli tartışma programlarından gündemlere kulak verin. Gündem ile kendiniz, gündem ile geçmiş, gündem ile gelecek arasında kendinizce bağlar kurmaya çalışın. Örneğin muhteşem yüzyıl gündemde ise dönemi iyi kaynaklardan gidip kendiniz araştırın. Araştırmalarınızı yazıya dökün ve arkadaşlarınızla bunların fikri mütalaasını yapın. Böylece Edebiyat, Tarih, Felsefe ve diğer sözel içerikli konular sizler için çok daha farklı bir öneme sahip olacaktır.

Okumak. Doğru eserleri, doğru şekilde olmalı. Çok okumak yerine verimli okumak. Okuduğunu sindirmek ve kullanmak. Okuduğunu sorgulamak. Okuduğunu diğer okumalarla harmanlamak. Okuduğunu çevrenle paylaşmak. Okumak, düşünmek ve yaşamak arasındaki dengeyi sadece iyi bir okuyucu kurabilir.

Kâinatta en küçük bir detay tesadüfe bırakılmaz iken insan gibi mükemmel bir varlık tesadüflere doğru yol alamaz. Varlık haşrin en büyük ispatlarındandır.

‘Vahdet’ düzen, sistem ve uyumun nedenidir.

Küçük bir varlıktaki sanat, en büyüğünde de vardır. Bazen küçük varlıklardaki sanat daha da takdire şayandır ve dikkat çekicidir.

Kainatın temizliği bu işlerin bir kontrol altında olduğunu gösterir. Dünyada temizlik ve güzellik insanın ilk gördüğü sanatlardandır.

Denge kainatı kuşatan ayrı bir nimettir. En küçükler ile en büyükler her daim olması gerektikleri yerdedirler ve varlıklarına göre hayat sürmektedirler. Sınırları belirlidir. Kimse kimsenin hakkına karşı çıkmaz.

Turgay Urgur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...