26 Mart 2011 Cumartesi

başarı 1


Okullarda başarı için birlikte çalışma şuurunun tam manasıyla ve uygulama alanları ile çalışması gerekir. Sözel değil, yapılan ve yaptırılan çalışmalardan bahsediyorum. Bu birlikteliğin içinde öğrenci, öğretmen ve veliler tam bir uyum içinde olmalı. Hedefler önceden belirlenmeli ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli çalışmalar istikrar ile yapılmalı. Başarı için istikrar, programlama ve uygulama asıl olanlardır. Öğrenciler öncelikle zihinsel olarak derslere ve okula ön hazırlıklı gelmeli. Bu manada aslında yaz tatilleri ve yarıyıl tatilleri çok iyi birer fırsattır. Bu sene hangi konuları göreceğim? Sorusu ile başlayan bir çalışma; konularla ilgili ön hazırlık yapmak ve ekstra araştırma konularını belirlemekle desteklenebilir. Yardımcı kitaplar, konuları destekleyecek okuma kitapları belirlenebilir. Böyle bir çalışma keşif öncesinde gerekli olan tüm malzemeleri önceden belirleyip, yanımıza almakla özdeştir. Farz edelim siz bir seyahate çıkıyorsunuz. Orada ihtiyacınız olanları önceden alırsınız ve olası problemler içinde önlem almayı unutmasınız. Eğer biz çalışmalarımız için de bu mantığı aktif olarak kullanırsak çok özlemini çektiğimiz verimli çalışmayı sağlamış oluruz. Böylece zaman ve emek kaybımız olmaz. Hedefler için somut bir adım atmış oluruz.


Çalışmalar için öğrencilerimiz kendilerini sınırlandırmamalıdırlar. Konuları detaylı öğrenmek ve konular hakkında gerekli bilgiye sahip olmak bizleri çok daha iyi motive eder. Bunun için gerekli olan içimizdeki araştırmacı ruhu yeniden harekete geçirmektir. Merak ilimin hocasıdır. Öğrenme ve merak birbirinin daima ardılı olmuştur. İleriki günlerde göreceğiz ki konuları hakkında uzman olan kişiler ile konuları hakkında sığ bilgiye sahip olanlar arasında çok büyük farklar olacaktır.

Grup çalışmaları bireyin kendisini ifade ettiği sosyal ortamlardır. Bu ortamların öğreticiliği daha kalıcıdır. Çünkü kişi bizzat işin içindedir. Yani; araştıran, düşünen, konuşan ve dinleyen birebir kendisidir. Gruplarda sayının 6-7 olması ideal sayıdır. Lakin grup çalışmaları için olmazsa olmaz bir kural vardır o da istekli olmak.

Öğrenci isterse 12. sınıfın başında bir üniversiteyi kazanabilir ve olması gereken budur. Nasıl ? Neden ? cevapları için sizleri bu haftaki grup çalışmamıza bekliyoruz.

Turgay Urgur      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...