22 Mart 2016 Salı

MUHKEM BİR İRADE (2)

Kâinata baktığımızda çok çeşitlilik içinde düzen görürüz. Bolluk içinde israfın olmadığını fark ederiz. Uzaklık içindeki uyumu biliriz. ‘Birden çok, çoktan nasıl bir yapılır.’ onu temaşa ederiz. Bu kadar hızlı gelişim ve oluşumun içindeki sanatı hayretle seyrederiz. İnsanın bu haldeki en önemli ve elzem vaziyeti; yapabildiğince, ulaşabildiğince bilim, sanat, edebiyat ve felsefe ile uğraşmak olmalıdır. Olmalıdır ki! Kainattaki İlahi sanatı görmenin verdiği huzuru yaşasın. Ruhunu Rahmana teslime edebilsin. Malayani işleri terk edebilsin. Varlığının nedenini anlamaya çalışsın. Kâinatın bilinçli keşfi insana muhkem bir iradeye ulaştıracaktır.

Muhkem bir iradenin bir diğer yolu Batının ilmi başarılarındaki prensiplerini gözden geçirmektir. Çünkü onlar son yüz yıllarda zamanı, insan kaynaklarını ve özellikle doğayı en üst düzey verimliliklerde kullanmayı deneyerek gördüler. Batılının bu hayat tarzını incelemek, doğuluya kolaylık kazandıracaktır. Medeniyet sil baştan kurulmamalı, kaldığı yerden ile deva m ettirilmelidir. Bu metodolojinin insana bakan şöyle bir yönü de vardır. İnsanlar bir birilerindeki güzel huyları, hasletleri hızlı bir şekilde kendilerine uyarlamalıdırlar. Arkadaşımızın bir işteki mahareti ve hızlılığı bizim için de bir özelliğe dönüştürülebilir. Faydasız uğraşları terk etmek, zararlılardan bir an önce kurtulmak muhkem bir iradenin olmazda olmazlarındandır. Yoksa bir tembelliği uzun zamanlarda terk etmek isteyen üşengeçlerle veya yanlışlarını önemsemeyen mensuplarla bir yere varılamaz.


Gaflet perdesi yırtıldıktan sonra yerine derhal önem sırasına göre iman ve gereklerini, ilim ve uygulamalarını, irade ve nefsin dizginlenmesini koymalıyız. Sözümüz ve özümüz arasındaki tutarlığı mütemadiyen kontrol etmeliyiz. Kendimize gerekirse günlük vicdani bir karne vermeliyiz. Bu mantığı yakaladıktan sonra; yabancı diller ve bilhassa yabancılaştırıldığımız Türkçemiz, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal bilimler, Edebiyat, Sanat ve sanata bakışımız ile teknoloji bilimleri bizim için daha işlevsel bir anlam kazanacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...