30 Kasım 2010 Salı

ödevler


İNGİLİZCE ÖDEVLERİ
Sevgili Öğrencilerimiz,

Biz İngilizce öğretmenlerine sürekli yöneltilen sorulardan birisi “bu İngilizceyi nasıl öğrenebiliriz? veya “İngilizce dersleri neden zor ve anlaşılmaz oluyor? sorularıdır.

Arkadaşlar bu soruları engel olarak görmek ve sürekli bu gibi sorulara takılmak maça daima bir değil on sıfır yenik başlamak gibidir. Öncelikle kendinizi İngilizce derslerinin zor olmadığı ve çalışılınca gayet başarılı olunabileceği konusunda telkin ediniz. Nasıl ki kendi öz dilimizde 500–600 kelime çeşidiyle konuşabiliyor, yazıyor ve konuşulanı anlayabiliyoruz; aynen bu şekilde yabancı bir dili de konuşabilir ve anlayabiliriz. Yeter ki isteyelim.  Sizlerin sahip olduğu kelime âdetinin bunlardan fazla olduğundan eminim. Düşünsenize yıllardan bu yana sizlere yabancı dil dersleri veriliyor ve önünüzdeki eğitim öğretim yıllarında da yine karşınıza çıkacak. Yalnız şu soruların cevabını bir an önce detaylı olarak araştırmalı ve kendinizden emin bir şekilde verebilmelisiniz. Neden İngilizce öğreniyoruz? Bizlere neler kazandıracak? Öğrenmenin amacı nedir?

Arkadaşlar herkesin kendi öğrenme tarzı ve öğrenmesini kolaylaştıracak araç- gereçleri vardır. Örneğin bazıları okuyarak, bazıları yazarak, bazıları dinleyerek daha iyi öğrenebilir. Aynen bu şekilde ödevlerin yapılmasıyla ilgili olarakta herkes kendi ödev yapma yöntemini geliştirebilir. Yapılacak ödevlerin severek ve isteyerek yapılması onların verimliliğini fazlasıyla arttırmaktadır. Sizlerde kendi ödev ve çalışma yöntemlerinizi kendiniz geliştirin. Bir sonraki ödevleriniz bir öncekinden daha iyi olsun. Arkadaşlarınız ile sürekli iletişim halinde olun ve onların ödevleri ile kendi ödevlerinizi bilgi alış verişi bağlamında karşılaştırın. Ödevlerinizi yaparken not kaygısı taşımayın. Sadece ve sadece öğrenmek için yaptığınızı düşünün. Unutmayın ki ! Sizleri başkalarından farklı kılacak olan şey edindiğiniz bilgiler olacaktır. Ödevlerinizde daha çok verim aldığınızı düşündüğünüz kısımlar üzerinde daha kapsamlı çalışmalar yapın. Bu yapacağız çalışmaların kalıcı bir defter üzerinde yapılması konusunda gerekli itinayı gösterin. Defterleriniz size aittir: onlar üzerinde istiyorsanız renkli kalemler, yapıştırma kâğıtları vb. rahat bir şekilde kullanın. Bu çalışmalarda  bir de mutlaka genel kültür bilgileri için bölüm ayırın. Bu bölümdeki bilgiler Türkçe olabilir. Yalnız bu bölümdeki bilgilerin daima yeni ve yararlı konulardan oluşmasına dikkat edin.  Belirli süre sonra yaptığınız bu çalışmaların sizlere çok faydalarının olduğunu, bilgi birikiminizin arttığını göreceksiniz. Sonuç  olarak kısa süre sonra sizinde kendinize ait ve verimliliği üst düzeyde bir ödev tarzı oluşacaktır. Biz bu tür ödev çalışmalarını bu yıl okulumuzda eğitim ve öğretim gören arkadaşlarımız ile yaptık ve mükemmel sonuçlar aldık. Onların ödevlerini gözden geçirmenizi tavsiye ederim.


Sevgili arkadaşlar; yaptığınız ve yapacağınız çalışmaların sizler için aydınlık bir dünyanın kapılarını açmasını istiyorsanız, bu çalışmaları her zaman yeni okuyacağınız kitaplar ile desteklemeniz gerekmektedir. Bilgilerin en güzel ve kalıcı kaynağı kitaplardır. Kendiniz ve geleceğiniz için gerekli olan her şey ama her şey kitaplarda vardır. Eğer sürekli yeni kitaplar ile düşünce dünyanızı tazelemez iseniz belirli süre sonra gerek bilgi üretkenliğiniz gerekse gelecek ile ilgili planlarınız kısır bir döngünün içersine girecektir. Belirli süre sonra yazdığınız cümlelerin, kullandığınız kelimelerin aynı olduğunu göreceksiniz.  Okuyacağınız faydalı eserler ise sizler için her gün birer yeni besin kaynağı olacak, sizleri düşünmeye, düşündükçe de gelişmeye sevk edecektir. Sonuç olarak arkadaşlar, genel kültürümüzü, davranışlarımızı, hayata bakışımızı geliştirme ve güzelleştirmenin yolu okumaktan geçiyor.

Turgay URGUR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...