3 Kasım 2019 Pazar

FANİ


Daha güzeli, daha vecizi yok diye okuyoruz. Böyle bir eser batılının elinde olsa dağlara göklere sığdıramaz. Her derdine şifa eder. Gençliği için okutur, sosyal hayatı için okutur, geleceği için okutur. Kendisi için okur. Ve gün gelir tüm insanlık için okur. Okutur. 

Faniyim fani olanı istemem, acizim aciz olanı istemem. Ruhumu Rahmana teslim ettim gayrısını istemem. (BSN)

'Ömrüm ne kadar ki?' Herkes bir zahmet bu soruyu kendisine sorsun. Ve bir de üstte alıntısını yaptığım cümlelere baksın. Hayatı özetleyen müthiş cümleler. Hayatta insanın mahiyetini ve insanın sonsuzluk arzusunu özetleyen müthiş cümleler. Aşkı özetleyen, teslimiyeti özetleyen müthiş cümleler. 

Başlangıç çok basit. 'Ömrüm ne kadar ki?' Bu sorunun cevabı insanı başka bir aleme taşıyor. Birden değerler değersiz oluyor. Biten ve bitmekte olan her şey anlamını yitiriyor. Bildiğin diller susuyor. Okuduğun kitaplar susuyor. Gezdiğin yerler kayboluyor. Umutlar kayboluyor.

Ve devamında şu dizeler geliyor.

İsterim, fakat bir yâr-ı bâki isterim. 
Zerreyim, fakat bir şems-i sermed isterim. 
Hiç ender hiçim, fakat bu mevcudatı umumen isterim.

Aman Allah'ım 'bu' ne güzel bir istektir. Ve de ... ne güzel bir anlatımdır. Baki bir Yar istemek. Zerre olduğunu bilmek ve şems-i sermed istemek. 
Hiç içinde hiç olmak fakat bu mevcudatı umumen istemek. 
Hani kaybettiklerimiz var ya ... onlarla birlikte her şeyi yeniden umumen istemek. Mesela gençliği istemek, sağlığı istemek. Ve bunları baki bir Yardan istemek. 
Hiç olduğunu bilmek ama yine de istemek. Ruhu Rahmana teslim etmek. 
Aman Allah'ım 'bu' ne güzel bir teslimiyettir. Böyle bir teslimiyet ile insan dünyanın tüm tazyikatından kurtulabilir. Hiçlikte istemek. Hiçlikte mevcudatı istemek. 
Fâniyim, fâni olanı istemem.
Acizim, aciz olanı istemem. 
Ruhumu Rahman’a teslim eyledim, gayr istemem. 
İsterim, fakat bir yâr-ı bâki isterim. 
Zerreyim, fakat bir şems-i sermed isterim. 
Hiç ender hiçim, fakat bu mevcudatı umumen isterim.’’ (BSN)

Aciz değil miyiz? Çocuğuna bakıyorsun. İçinden diyorsun ki: bir gün ben öleceğim, bir gün o ölecek. Kimse bu dünyada kalmıyor. İstiyorsun ki: sonsuz bir hayat olsun. Ama yanında sevdiklerin de olsun. Hiç bitmeyen bir yerde olsun. 
Siyasi görüşümüz, kazançlarımız, varlıklarımız, kişiliğimiz ne olursa olsun. Faniyiz. Aciziz. Aciziz. Gözle görülmeyen bir mikrop bizi yerle bir edebiliyor. Beş-on saniyelik bir deprem tüm psikolojimizi alt üst edebiliyor. Ölüm hepimizi korkutmaya yetiyor. 
Ve bir yerden başlamamız gerekiyor. Faniyim, fani olanı istemem(BSN). Faniliği anlamak hiç şüphesiz hayatın en büyük gerçeğidir. Faniliği bilmek en büyük erdemlerdendir. 
En karmaşık insan ilişkilerini çözebiliriz. Her türlü maddi derde çare bulabiliriz. Çok para kazanabiliriz. Fakat faniyim'deki gerçeği göremezsek hepsi de boştur. 
İsterim, fakat bir yâr-ı bâki isterim. 
Zerreyim, fakat bir şems-i sermed isterim. 
Hiç ender hiçim, fakat bu mevcudatı umumen isterim.’’ (BSN)

Şükür hala daha zaman var.  

TURGAY URGUR



  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...