21 Şubat 2011 Pazartesi

Recycling Mısır 3

 
Müslüman Kardeşlerin büyümesi ve geniş kitlelere hitap edecebileceği izlenimi İngiltere başta olmak üzere iç dış menfaat güçlerini rahatsız eder. Sıdkı ve ailesi zimmete para geçirmek iddiasiyla hükümetten düşerken Vefd iktidara gelir (getirilir). Vefd yerini sağlamlaştırmak için baskıcı bir yönetimi benimsedi.

1919 olaylarındaki haretketlerde kadınların rolünü görüyoruz. Son zamanlardaki (2011) olaylarında da kadınların ekranlarda görülmesi ironiktir. Hz. Musa’yı sarayda koruyan Fravunun eşi gibi recycling sürecinde kadın yine baskıya karşı bir kalkan olmaya çalışmıştır.

Ülke yönetimi Nasır dönemine yaklaşılırken İngiliz korumacılığı ve kendi ordusunu oluşturmak adına gel-gitler yaşamaktadır. Bu bağlamda 1900 yılların aynen Abbasi, Emevi ve diğer devletlerin 1200 yıl önceki korumacılığına geri döndüğünü görmekteyiz.

Suveyş kanalı ve çevresinin korunması öncelikli işlerdendi.

Nasır dönemi Mısır’ın kendi varlığını yeniden recycling adına anımsadığı yıllar olacaktı. Arap liderliği vasfı insanların duygularını okşuyordu. Müslüman Kardeşler Nasır döneminden umutluydu lakin Nasır ve subayları bu birlikteliğin devamına pek sıcak bakmıyorlardı. Nasır gücü gerektiğinde kullanarak yerini korumayı tercih etti.

ABD’nin yardımları ve yönetimde söz sahibi olmaya başlaması yeni bir kurtarıyıcı ve kollayıcıyı sahneye çıkarır. Artık modern dünyanın kuratırıcısı Dünya bankası da devrede olacaktır.

Nasır. Nasır’dan yardımıcısı Sedat, Sedat’tan yardımıcısı Mübarek. Silsile halinde devam eder. Bu süreçte İsrail ve Arap dünyası arasındaki ilişkiler. ABD’nin yardım ve karşılığındaki istekleri Rusya’nın limanları kullanması sonra geri gönderilmesi. İngiltere’nin müdahaleleri sürekli devam eder.

Günümüze yaklaştıkça Sedat’ın açık politikalarıyla daha çok tüketen bir Mısır halkı vardır. İslami cemaatler halk içinde dini yaşantıya dönüşün zorunluluğundan bahsederler.

Yönetenler lüks yaşantıdan ve güçten vazgeçmez iken halk bunları kaderin bir cilvesi olarak algılamaya devar eder.

Sedatla birlikte dinleme epey bir etkin olur. 1,500 kişinin hapse gönderilmesi ve 15000 bin kişinin dinlenmekte olması Sedat ve yönetimin en bariz özelliklerindendir.

Recycling Mısır için geçmişinde,

Yönetilmek, kendini aramak  ve yeniden yönetilmek.
Baskı, Mısırlılaşmak ve yeniden baskı.
Zengin yönetim, fakir yönetilen.
Oy kullanma, hapse gönderilme, idam ve yeniden susturulma.
Tarım için çalışma, itlahata büyük paralar aktarma.
Koruyucuyu bulmak, kurtarıcıyı beklemek.
Dış borç, iç isyan.
Dinlenme   ve dinlendirilme ve dinleştirilme.

Olarak süregeldi. Tarihin tekerrürden ibaret olduğunun en canlı örneklerinden oldu.

Ülkemin insanının Mısır’ın başına gelenlerden çıkaracağı o kadar çok ders var ki onlardan diğer bölümde bahsetmeye çalışacağım.

Turgay Urgur




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...