12 Nisan 2016 Salı

Euripides (1)

Elinize bir Yunan trajedisi alırsanız, aynı zamanda başlarda biraz sıkılmayı da göze almalısınız. Şahsım adıma; epey bir sıkıldım ama zar zor kitabı bitirdim. Bitirdikten sonra özetlere de baktım. Ama anladım ki! Özetine baştan bakmak gerekiyormuş. Bir çok isim, bir çok olay kurgusu insanın kafasındaki sıralamayı zorluyor.  Her neyse…….

Eserin adı: Bakkhalar Yazar: Euripides

İÖ 484-406 yıllarında yaşamış. Atinanın yetişdirdiği 3 büyük trajedya yazarlarındandır ve günümüze en çok eseri ulaştırma özelliğine de sahiptir.

Şarabın bazen insanları neşelendirmesi, bazen ise sinirlendirmesi; Dionysos’u karşılama şekillerine bağlanmıştır. Bu yüzden Dionysos içinde iki farklı kişiyi barındırmaktadır.
Özetin özeti şöyle; Dionysos kendini tanımayan  Thebei kralı Pentheus ve annesi Agaue’yi fena şekilde cezalandırır.

Konuya girersek;

ANTİSTROPHE: ‘Ağır ağır gelir tanrının adaleti ama hiç şaşmadan gelir; verir cezasını imansızların.’ Diyor ve taaa MÖ 450’de insanlardaki haşir inanışına vurgu yapıyor. Evet ilk insanlardan bu zamana (2016’ya) insanda her daim sonsuz ve ilahi bir adalet arayışı olmuştur. Bu değişmemiştir ve değişmeyecektir. Çünkü insan kendisini 70-80 sene ile sınırlandırmaz.


Ve ANTİSTROPHE devam ediyor. Güç değildir boyun eğmek tanrıların kudretine; zamanın onayladıkları ebedi yasalardır, geleneğin yasası doğa yasasını kurar. İnsan acizliğini bilmelidir. Sonsuz kudret Sahibinin önünde eğilmelidir. Yükseliş acizliği bilmekle başlar. En yüksek mertebeye insan buradan çıkar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HÂLSİZLİK

  Geceler sana farklı bana farklı, Çok geç anladım sen farklı ben farklı. Gönül sarayımı yıkan, Anladım benden çok farklı. İnsan işte, andan...