12 Ocak 2015 Pazartesi

Öğretmen kimdir?

Öğretmen kimdir? / turgay urgur
Öğretmen Devletin bir üniversitesini bitirmiş, orada özgür düşünce ortamını az ya da çok görmüş nasip olduysa özgür düşünceyi yaşamış sonra tekrar bir sınava girmiş ve Türkiye’mizin herhangi bir okulunda göreve başlamış kişidir. Yaptığı iş eğitim ve öğretimdir. Öğrencilerine branşının gereği olan dersleri vermeye çalışır. Bu derslerin bir kısmını öğretmenliği esnasında deneme-yanılma ile öğrenirler. Bu derslerin yanında içinden gelen doğal bir duyguyla vatan, bayrak, millet ve insan sevgisini bazen sözel anlatımla bazen örneklerle öğrencilerine kazandırmak isterler. Kendisi çok fazla uygulamasa da öğrencilerinin teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip etmeleri gereğini vurgular. Yardımlaşmayı, israfın zararını, temizliği, çalışkanlığı öğrencilerine anlatmak için uğraşır. Çok az bir kısım öğretmen kullansa da öğrencilerinin sigara ve alkol kullanmalarını istemez. Öğretmen, başkalarının çocuklarına ders dışında da zaman ayırırken bazen kendi çocuğunu ihmal eder. Lakin içinden “Allah bu emeklerin karşılığında bizim çocuklarımızı korur diye” tevekkülde bulunur. Bu tevekkülde öğretmen samimi ise hep karşılık bulmuştur. Çünkü öğretmen çocuklarından doktor, mühendis, kaymakam, hakim, savcı olur.  %99 itibariyle alış verişlerinde dürüsttür. Borçlarını gününde öderler. Herkes evini bir öğretmene kiraya vermek ister. Hele karı-koca ikisi de öğretmense ve henüz çocukları yok ise ev sahibi için bulunmaz nimettir. Bir ev, bir araba öğretmenin en büyük hayallerindendir. Velev ki bunların dışında ekstra bir maddi varlığı elde edebilirse yaşam şekli kıskanılır da kıskanılır. Öğretmenlerin tatilleri en çok nazar çeken sosyal haklarıdır. Öğretmenlerle çocuk akıllı diye dalga geçilir. Öğretmenler bunun gayet farkındandır ve bundan vazgeçmek istemezler çünkü onlar insanın ancak çocuk kalarak hayatın tadının alabileceğini bilirler. İşte bu yüzden 50 yaşında yakan top oynayabilirler, insanlara güvenmek isterler.
Öğretmenler emeklerinin karşılığında güzel sözler duymayı çok severler ve bence hiç şüphesiz hak da ederler. 24 Kasımlarda öğretmenler için adam akıllı bir kutlama yapılmaz ama öğretmenler yine de böyle bir günün varlığından dolayı içten içe sevinç duyarlar. Kendi kendilerine günlerini kutlarlar. Gurur duyarlar.
(bu bir taslak çalışmadır, devam edecek)

Turgay            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...