Uzun zamandan beri bu kadar uzun süreler için kalmadığımız için nasıl kalınacağını unutmuş olabiliriz.
Hatırlamakta fayda var.
Mesela evde kaldığımız süre içinde ledün (batın) ilmini hatırlamalıyız. Bu ilim görünüşte akla ve düşünceye zıt gelebilir. Muhtemelen çünkü insani bir arayış ve sabırla elde edilebilecek bir ilimdir. Olaylar dış görünüşleriyle bizlere kötü görünebilir lakin içlerinde bizler için hayırlı neticeleri barındırabilirler. Hz. Musa'nın Hz. Hızır ile yolculuğu Hz. Musa'nın bu ilmi arayışından olsa gerektir. Kehf suresindeki; derken kullarımızdan bir kul buldular ki, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik, ayeti bu konuyla ilgili referans olarak gösterilmektedir.
Aşağıdaki iktibas konuyu biraz daha açmaktadır.
Hz. Musa (as), Hz. Hızır’ın özel ilminden istifâde etmek için O'nun yanına gider. Beraber ibretli bir yolculuk yaparlar. Önce bir gemiye binerler, Hz. Hızır, gemiyi baltayla yaralı hale getirir, geri dönerler. Yolda giderken rastladıkları bir çocuğu, Hz. Hızır öldürür. Bir beldeden geçerken yiyecek isterler, kimse bir şey vermez. Hz. Hızır, beldeden çıkacakları zaman, yıkılmak üzere olan bir duvarı düzeltir. Hz. Musa (as), gördüğü olaylar karşısında dehşet içinde kalmıştır. Hz. Hızır, olayların içyüzünü şöyle açıklar:
'Gemi biraz daha yol alsaydı, ilerde korsanlar ele geçireceklerdi. Ben gemiyi kurtarmış oldum. Çocuk eğer yaşasaydı, salih anne-babasına zarar verecekti. Rabbin istedi ki, o çocuğu onlardan alsın. Onun bedeline daha hayırlısını versin. Duvara gelince, altında iki yetime ait hazine vardı. O hazineyi, ilerde o iki yetim bulmaları için böyle yaptım. Bütün bunları kendi arzumla yapmış değilim. Allah’ın emriyle gerçekleştirdim.' " (bk. Kehf, 18/60-82)Benim bu ilimle ilgili bahsetmek istediğim asıl konu, Bediüzzaman'ın Lemalar isimli risalesinde geçen Hz Eyyüp (AS)'ın meşhur kıssası ve Bediüzzamanın bu kıssayı yorumlayış şeklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder