20 Kasım 2015 Cuma

Sokak 2

Telaştan, işten ve tüm diğer zihinsel safsatalardan geriye zamanınız kalırsa, olduğunuz (evet olduğumuz)-yaşadığınız (nasılsa?) şehrin sokaklarına bakın. Geldiğimiz yeri (insan olarak) en güzel onlar anlatır. Olduğumuz dedim, insan sokağında olur. Benliği, karakteri, ilişkileri ve içi ile insan sokağında olur. Sokak zihnin, medeniyetin geldiği ve ulaştığı yerdir.  ‘Özgürlük gece kondusu’ kafeleriye, şadırvanından kopmuş camileriyle, otoparklaşmış yollarıyla sokak insanlığın geldiği yerdir.

Çöpçülerin sokaklardan ilk olarak süpürmesi gerekenler; paçozluk, özenti, ucuzluk ve adam-sendecilik olmalıdır.
·               *       *
Sanal âlem deyip geçmeyin. Gerçek dünyadan daha gerçektir. Orada arkadaşlıklar süzülür, engellenir veya hiç kabul edilmez. Günlük yaşamda kehren merhaba dediklerinizle sanal âlemde arkadaş bile olmazsınız. Belki de en büyük nedeni sanalda ben-merkezli olmamızdır. Kaygılar ve korkular olmadan hareket ederiz. Sanala baktıkça gerçek dünyada neleri kaybettiğimiz ortaya çıkar.

Örneğin gün içinde birisi sizi bir şeyden dolayı ortam gereği kutladı, hayırlı olsun falan dedi. Sanal âlemde ise bu o kadar kolay değildir. Kişinin beğenmesi veya beğenmemesi gerçek duygulara dayanır.
·             *         *
Eski dostlarla ara sıra bir araya gelince tek farkına vardığın şey: yaşlandığım.  
·             *        *
Tom Butler Bowdon’un 50 psikoloji klasiği isimli kitabını özellikle tavsiye ederim. Klasiklerden, yakın zaman düşünürlerine kadar 50 farklı kişinin öğretileri özet bir şekilde anlatılmış.  Ben okudum ve tekrar okuyorum. Kesinlikle iyi gelecek, tavsiye ederim.
·             *        *
Doğru kelimeleri, doğru arkadaşları, doğru mekânları seçmediğimizi düşünüyorsak hepimizin biraz dinlenmeye ihtiyacı var demektir. Şu anda bundan o kadar da mustaribimdir ki anlatılmaz. Ah zaman ah!!!

Zamanı anlamak varoluşu anlamak gibidir. Zamanı anlamak kendini anlamak gibidir. Asla durmayacak, asla yetişilmeyecek. Ama içimizdeki sonsuzluk ateşi de son ana kadar yanmaya devam edecek. Şükür.
·              *         *

Haftanız güzel ve bereketli olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...