11 Haziran 2013 Salı

Gezi Olayları



İsrailli bir televizyon spikerinin çok sevindiği olaylara kendimin de katıla katıla sevinmesini tabi ki beklemiyorum. İki haftadır kendimi yazmamak konusunda da tutuyordum çünkü çok konuşulacak ve yazılacaktı hissetmiştim. Ne yapalım çaresiz bu gün yazdım, arşivde ‘Gezi parkı’ da bulunsun ne diyelim….

Son iki haftadır ülkemin gündemini meşgul eden olaya üç pencereden bakmak isterim. Benim için önemlisi en son penceredir.

Siyaset Penceresi: Siyaset penceresi; herkesin konuştuğu, insanları politize eden, ayrıştıran ve bir şekilde ya sokağa döken ya da taraf olmaya iten penceredir. Bu olay AK parti iktidarının keyfi uygulamaları ile siyaseten Ak parti ile mücadele edemeyen farklı düşünenlerin fırsatçılıklarının çatışmasıdır. Ak parti iktidara geldiği günden itibaren eğitim, kültür, sağlık, maliye, dış siyaset alanlarında deneme yanılma tarzı o kadar çok keyfi uygulamaya imza attı ki insanlarda bunun doğurduğu son on üç yılın stresi fazlasıyla birikmişti. Örneğin kıyak Milletvekilliği maaş ve sosyal hakları kimin içine siner ki? Siyaseten ve demokratik yollarla bunlarla mücadele edemeyeceğini anlayan Ak parti karşıtları; Cumhuriyet mitinglerinde,  1 Mayıs’ta, Silivri önlerinde, ‘Açılım’ sürecinde aradıklarını bulamamışlardı. Taksim olayları ile doğru bir rüzgâr bulduklarını düşündüler çünkü kapsama alanı bu defa hepsinden genişti. Kısacası bu artık onlar için iyi bir fırsattı. ‘Açılım’ sürecinde bu kadar istekli olmayan gruplar, popülist bir eylem sürecinde çok daha ateşliydiler. Bir çok marjinal grup ve farklı siyasi partiler eyleme açıktan veya sosyal medyadan destek verdi(yor). Çünkü siyasilerin; Kılıçdaroğlu’nun, Bahçeli’nin yapamadığı sosyal medya yapmış oldu
2.  Birey penceresi: Gezi eylemleri sosyal medya kuşağının yapabileceği tarzda ve seviyede bir eylemdir. Okullarımızda bilgi, kültür ve manevi değerler bakımından donatamadığımız gençliğimiz, sorumsuz ve sorgusuz yaşantıyı kendisine ne yazık ki yaşam tarzı olarak belirlemiştir. Bu bağlamda mevcut eylemler tamamen vakti boş ve bol olan insanların işidir. Üretkenlik, iş, çevre kaygısı olan insanlar tabi ki eylem yapar ama bu tarz eylemleri yapmazlar. Örneğin yürüyebilirler, bir yerde bekleyebilirler, başkalarını örgütleyebilirler, ağaç dikebilirler, sosyal farkındalık oluşturabilirler. Birey penceresinden bakarsak; bu olaylar Ak parti gençliğinin de olmadığını(olamadığını) gösterdi. Çünkü elimizde her yapılanı kabullenen, eleştiremeyen ve doğru ile yanlışı karıştıran bir Ak gençlik var. (Popüler siyaset 1-2-3 yazılarımda bu konuya temas etmiştim.)
3.  İnanan İnsan Penceresi: Maddi zararı 120 milyon TL’yi geçen, insanların öldüğü ve suiistimale çok açık bir eylemi böyle bir zamanda fiilen desteklemek bence kesinlikle doğru değildir. Olayların neticelerine bakmak gerekiyor. Bu tür eylemler eğer başkalarının ekmeğine yağ sürecekse bizler kendi içimizde neden ihtilafa düşelim ki? Sabırlı ve metanetli olmak en güzel yoldur. Herkes enerjisini, bilgisini ve tercihini önümüzdeki seçimlere saklamalıdır. Bu gemi su alırsa bundan herkes zarar görür.


Allah birliğimizi ve dirliğimizi bozmasın.

Katılıyorum;
-Ak partiye gönül vermiş insanlar ne yazık ki düşüncelerini de verdiler.
-Chp ve Mhp çözüm-siyaset üretemiyor.
-Uygulamalarda keyfilik var. Bilimsellikten uzak.
-Ak parti 'fotoğraf' ve 'açılış' siyaseti yapıyor.

Kesinlikle desteklemiyorum;
-Bu tür eylemleri kesinlikle desteklemiyorum.
-İçki içen, hoyratça yaşayan gençliği desteklemiyorum.
-Milli ve Manevi kültürünü özümseyememiş kimseleri desteklemiyorum.


Turgay Urgur      

www.turgayurgur.blogspot.com-->

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HÂLSİZLİK

  Geceler sana farklı bana farklı, Çok geç anladım sen farklı ben farklı. Gönül sarayımı yıkan, Anladım benden çok farklı. İnsan işte, andan...