21 Ekim 2012 Pazar

Düşünce

 
Bir insanın kafasını meşgul eden düşüncelerin içeriği önemlidir.
 Bunları üçe ayırdım. Başkalarıyla, kendisiyle ve herkesle ilgili olanlar.
En değersiz olanı başkalarıyla ilgili olanlar. Biraz açarsam; başkalarıyla ilgili olanlar kısaca “Kim ne dedi? Kim ne düşünür? Kime ne demeliyim? Kim’i düşünen Kim(se)ler” çapındakiler. Bunlar insanı güdükleştiren, kısırlaştıran, etkisiz bir elemana dönüştüren düşüncelerdir. Bu tiplerin beyinleri başkalarının istilasına uğramıştır ve kendilerine ait düşünceleri yoktur. Başkaları gibi başkalarını düşünürler. Beden kendilerinin ama düşünce kendilerinin değildir.     
İkinci grup içerisinde kendisiyle ilgili düşünceleri taşıyanlardır. Bu gruptakilerin “başkalarıyla” olan grubuyla bir bağı vardır.  ‘O’ grubun yönlendirilmesini yaparlar. Kendi dışındakilerine faydası yoktur ama “başkalarıyla” grubundan menfaat elde ederler.
Üçüncü grup kafasında ‘herkesle’ ilgili düşünceleri taşıyanlardır. Onlara göre yaşamın tarifinde yaşamak ve yaşatmak içli dışlıdır. Kendileri için istemezler, “başkaları ne der?” demezler. Onlar için düşüncenin herhangi bir yere aitliği, bağımlılığı  yoktur. Düşünce kendi başına vardır. Kendi başına yaşar ve gelişir. İşte bu yüzden onların düşüncelerinden herkes istifade eder. Adı belki de Alman çeşmesidir ama onu bir Osmanlı yapmıştır ve tüm insanlar ondan su içerler. Elektiriği, uçağı, kağıdı ve daha nicelerini bulan kafasında “herkesle” ilgili düşünceleri taşıyanlardır.  
Turgay Urgur          
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...