5 Ekim 2015 Pazartesi

İletişim

Yeni sezona 3 tane iletişim kitabıyla başladım. Öncelikle şunu söyleyeyim çok iyi hazırlandıkları söylenemez. Hatta bir tanesinin hazırlanışı tek kelimeyle amatörce diyebilirim. Verimlilikleri %40 seviyelerinde geziyor.
Bu senenin başlangıcını iletişim kitaplarıyla yapmamın nedeni: öz eleştiri. Bir eğitimcinin kesinlikle ‘iletişim ve doğru iletişimden’ haberi olması gerekiyor. Genel motivasyonu, toplam verimliliği iletişim doğrudan etkiliyor. Mesleği bilgi aktarımı olan kişilerin iletişim dillerinin üst olması gerekiyor diye düşünüyorum.

Yabancı eserlerle karşılaştırıldığında onların açık ara önce olduğunu görüyoruz. Geçen sene ‘Alışkanlıkların Gücü’ isimli bir kitap okumuştum, gerçekten iyiydi. Yaklaşık 4 tane kadar da satış – pazarlama konulu yabancı eserleri taramıştım. Adamlar işini biliyor. Daha organize oldukları kesin. Örnekler adam-akıllı deneylere, anketlere ve araştırmalara dayanıyor. Denekler üzerinde uzun süreli çalışmalara dayandıkları için insana güven veriyorlar. Bizdeki eseler ise alıntılarla ve çevirilerle yürümeğe çalışıyor.

Gerek İslami öğretilerde, gerekse diğer iletişim konulu bilgilerden edindiğimiz üzere; konunun aslında 
parmakla sayılır dinamikleri var. Evet doğru bunlar hepimizin bildiği maddeler. Lakin uygulamada ne kadar başarılı olduğumuz toplum olarak sorgulanabilir. Aşağıdaki 7 madde kendimce öncelikli olanlar:

1.       Kısa ve doğru mesaj.
2.       Samimi yaklaşım.
3.       Dik durmak, doğru oturmak.
4.       Temiz giyinmek, temiz olmak.
5.       Mütebessim olmak.
6.       Abartıdan uzak durmak.
7.       Kültüre ve inanca uygun beden dili.

Kitaplardaki en çok dikkatimi çeken bölümleri derledim. Cümleleri seçtim. Bazı cümlelerin konuyla doğrudan ilgisi yok gibi ama üzerinde durmak bize bir şeyler kazandırabilir diye düşündüm. Kendi iletişim dilimde şu ana kadar gözden kaçırdığım yerlerin olduğunu düşünüyorum. Derlediğim bilgiler üzerinden yorum yapmayacağım. Tartışma platformu oluşturmak için maddeler halinde yazacağım ki isteyen dostlarımız o madde üzerinden katkıda bulunabilsin.

1.       Sokrates “Hatanı söyleyene teşekkür et.” demiştir.
2.       İçimizdeki çocuğu öldürmemeliyiz.
3.       Başkalarını değiştirmeden önce kendinizi değiştirin.
4.       İnsanlara, aşırı dostluk ve sevgi gösterisi kuşku uyandırır.
KENDİNİ GERÇEKLEŞTİREN İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ
1.       Hayatın her yönünü sever, şikayet etmekle ya da olayların değişik olmasını istemekle vakit kaybetmezler.
2.       Bağımsızlığına çok düşkündür. Aileye güçlü bir sevgi ve bağlılık duymasına rağmen ilişkilerinde bağımsız olmaya özen gösterir.
3.       Sevgi anlayışı, sevdiklerinde hiçbir değeri zorla kabul ettirmeye gerektirmez.
4.       Onay aramak ihtiyacı yoktur, övgü ve ödül talep etmez.
5.       Çok açık ve dürüst konuşur, çünkü vermek istediği mesajları, başkalarını memnun etmek için dikkatleri başka sözcükler arkasına gizlemez.

6.       Titizlilik ve düzenlilik gibi derdi yoktur. Organizasyon nevrozundan bağımsız oldukları için yaratıcıdır.

7.       Çok şey söylemekle neler kaybettiğinizi bilemezsiniz.

8.       Uzun bir tartışma, her iki tarafında haksız olduğunun belirtisidir. (Voltaire)

9.       Her tartışmayı kazanmak durumunda değiliz.

10.   Eğitim insan sevgisi ve uygulamadır.

11.   İletişimin %55 ‘i beden dili ile sağlanır. Yüz ifadeleri, el ve kol hareketleri, sözlerden daha fazlasını anlatır.

12.   Her stres olumsuz ya da kötü değildir.

13.   Kaygılanmayacak kadar büyük, kızmayacak kadar soylu, korkmayacak kadar güçlü, üzülemeyecek kadar mutlu olmaya, kendi kendime söz veriyorum.

14.   Dünyada tanıdığım ve üzerinde çalıştığım herkes az veya çok kendinden nefret ve suçluluk duygusuyla boğuşuyordu. Bu iki olumsuz duygu, ne kadar fazla ise hayatınız, o kadar mutsuz olur. Bunlar azaldıkça yaşamınız bir boyutuyla daha iyiye doğru gider.

Devam edecek.


     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...