17 Mart 2013 Pazar

Pazar notları (Mart 2013)


Propaganda sayesinde insanların bazı hamasi duygular işlettirilebilir. İnsanların dikkatleri kısa süreliğine bir yöne çekilebilir. Ama insanların kalplerinde açan hakikat güneşleri, dimağlarını aydınlatan fikirler ancak samimiyet ve hakkaniyetle kendilerini gösterirler. İşte bu yüzden bazı düşünceler zamanla gençleşir ve her daim geçerliliklerini korurlar.

·             *      * 

 

İnsanın fıtratında güzel yaşamaya meyil vardır. Yiyeceğini, giyeceğini ve kalacağı yeri tanzim etmek ister. Bunu sağlamak için başkalarıyla etkileşime geçer. Görev paylaşımı yapar. Kendi kurduğu düzenin bozulmaması için kurallar ve cezalar koyar. İnsanın kendi kurallarının fevkinde herkesi kuşatan daha geniş Külli kurallara da ihtiyaç vardır. Çünkü herkesin yapısı bir birinden farklı olduğu için kuralların Bir kural koyucu tarafından konulması gerekir. Herkesin menfaati için konulan bu kuralları insanların gönlünde yer ettiren ibadettir. Bu bağlamda ibadet içe dönüş, fıtratı tanımak ve asıl Malik’e bir yöneliştir.

·               *      * 

İnsan intizamsız yaşayamaz. Diğer canlılardan farklı olarak iyiliğe ve kötülüğe olan eğilimi onun intizamı zorunlu kılar. Kulluk bilincinin keşfi önce itaat ile başlar. Sonra ibadet ile devam eder. Çalışma ile sürekli olur. Paylaşım ile bereket bulur.

·             *         *

İnsanları konuşanlar ve düşünenler olarak ikiye ayırabiliriz. Konuşma ve düşünceden birisi artarsa diğeri azalır.

·             *          *

Mübalağanın ihtilalci bir yönü vardır. Hakikatin önüne geçer. Onun değerini düşürür. Gerçeklikten uzaklaştırır. Mübalağanın sözel bir sanat olarak kullanılması sözün de inandırıcılığını yok eder.

 

Turgay Urgur

Acıpayam Denizli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HÂLSİZLİK

  Geceler sana farklı bana farklı, Çok geç anladım sen farklı ben farklı. Gönül sarayımı yıkan, Anladım benden çok farklı. İnsan işte, andan...