14 Mart 2013 Perşembe

Domuz ile köylü


Domuz ile köylü.
İçinde iyi insanların olduğu köyün yamacında bir domuz yaşarmış. Bildiğimiz "domuz". Köylünün tarlasını talan eder, tüm emeğini ziyan edermiş. Ama domuz köye gece indiği için köylü kesin olarak bu talanı kimin,nasıl yaptığını bilemezmiş. Köyün dağa yakın yamacında yaşayan bir köylü ise başından beri olup bitenden haberdarmış. Fakat o kişinin karakteri kötü(doğuştan bozuk) olduğu için  kendi ürünlerine zarar vermemesi şartıyla domuzla bir anlaşma yapmış. Domuzun köye ne zaman saldırması, ne zaman kaçması gerektiğini ona söylermiş. Köylü bu işten artık iyice bıkınca dağa çıkmaya ve bunu yapanı bulmaya karar vermiş. Domuzun arkadaşı olan kişi ise foyasının ortaya çıkmasından endişe duyduğundan bir plan uygulayıp köylünün yapacaklarından kurtulmayı düşünmüş.
Köylülerin önüne çıkıp, demiş ki: Ben bunları kimin yaptığını biliyorum. Gideyim, görüşeyim. Bu sorunu çözelim demiş.
Demiş ama dediğine de pişman olmuş.
Akil köylü adamı köşeye sıkıştırıp başlamış sorular sormaya…
Madem kimin yaptığını biliyordun, şimdiye kadar neden bize söylemedin?
Sen hem bu köyün insanlarından yıllarca istifade ettin hem de böyle bir durum karşısında bizi uyarma gereksinimi neden duymadın? 
Bir gün bu işin içinde olduğun anlaşılırsa bizim ve çocuklarının yüzüne nasıl bakarsın diye hiç mi düşünmedin ?
Şimdiye kadar aramızda bizden biriymiş gibi dolaşmak vicdanını hiç mi sızlatmadı?
Köylülerin sözleri adamda hiçbir etki yapmamış. Adeta söylenenler onu hiç etkilememiş. Sanki olup bitenden hiç haberi yokmuş gibi bir durum sergilemiş.
Bu durum kafaları eskisinden daha karıştırmış. Kızgınlık yerini şaşkınlığa bırakmış.
Hikaye de burada yarım kalmış. Ne köylüler gidip domuzla karşı karşıya gelmişler ne de adamın domuzla görüşmesini istemişler. Evlerine geri dönmüşler.
Yıllar sonra bu olayı çocuklarına anlattıklarında; çocukları onlara herkesin merak ettiği gibi adamın duyarsızlığını sormuşlar.
İşi anlamayanlar bir şey dememiş.  İşi anlayanlar ise çocuklarına adamın böyle olmasını şöyle açıklamışlar:
“İnsan kafasındaki düşüncelerle yoğrulur. Zamanla arkadaşlarına benzerler. Hak ve hakikat yolundan ayrıldılar mı menfaatleri için karakterlerini de satarlar. Domuz ile domuzluk için dostluk kuran bir gün domuz olur.”
 Turgay urgur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...