12 Mayıs 2011 Perşembe

Varlık 1



İnsan vahdet ile hayat kazanır. Vahdet olmaz ise diğer varlıkların arasında en aciz en biçare duruma düşer.

İnsanın sonsuzluk arzusunu karşılayabilecek sadece Allah’tır. Toprağın altında çürümeği hak etmeyen insan, eğer insani vasıflarını koruyabilirse cennete layık bir hal alır. Kim sonsuz bir hayatı istemez ki?  

İnsanın aynı zamanda ruhuna ait istekleri de vardır. Bunları da hiç şüphesiz Allah ondan esirgemeyecektir. Sevmek, sevilmek, itibar görmek, muhabbet kul olmayı öğrenmiş her insanın hakkıdır.

Kâinat tüm varlığı ile insana hizmet eder. Güneş, ay, hava, su, bitkiler ve her şey. Bu manada herkesin kâinat ile bağlantısı vardır. Herkes küçük hanesini sevdiği gibi koca kâinatı da sever. İnsan bu yaratılmış olanları sevdiği gibi sonsuz bir hayatı da sevmek ve yaşamak ister.

Akıl kâinatı keşifte bir yüce nimettir. Akıl ile insan ehil olur. Yetki kazanır. Sorumluluk alır. Aklını kullanmak, doğruyu bulmak insanı insanlık mertebelerinde yükseltir.

Sevgiyi kucağında büyüten ve besleyen asıl his şefkattir. Annenin yavrusuna olan sevgisi şefkat ile var olmuştur. Yakup A.s’in Yusuf’a olan derin koruyuculuğu da yine şefkat merkezlidir.

Ey hayata yüksek yerlerden bakan gönül insanı. Tevhid seni hem bu dünyaya hem de kâinata bağlayan bir görünmez yoldur. O yolda ruh yürür, beden onun ardından ona eşlik eder. Tevhid inancı ile insan hadiseler karşısında sarsılmaz, benliğini ucuz eşyalara satmaz ve varlığını yeniden hisseder. Bu his ilk yaratılıştaki safi his ile denktir. Orada çığlık çığlığa varlık dillendirilir. Gözyaşı hem söz, hem de o sözlerin anlamı olur. Tevhid ile insan ölmeden yine böyle bir ana dönüşler yaşar. Bu dönüşler zamanın her zerresine ulaşır. İnsan işte o zaman insan olur.

Tevhid ile insan Allah’ı tanır. Onu tanıdıkça kendisi ile O’nun arasındaki muhabbeti tesis eder. Daha sonrasında her varlığa bakışta O’nu görmek vardır. Hayır ve şerde O’nun rızasını görmek. Çünkü O istemez ise hiç birisi meydana gelemez.

Rızkın gönderilmesi Tevhid imzalıdır.
Şifa’nın gelmesi Tevhidi çağrıştırır.

Hastalık esnasındaki şifa talepleri, hastalık sonrasındaki şükür dilekleri hem bize Tevhidi anımsatır.  

 
T.urgur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANAHTAR GENÇLERİMİZDE

       Gençler, öğrencilerimiz, çocuklarımız şüphesiz hepimiz için en büyük değere sahip. Şehirlerimizi, sokaklarımızı, çarşılarımızı, okull...